19 Şubat 2021 16:00 Güncelleme : 13 Haziran 2022 12:00

Japonya Gezilecek Yerler

Japonya Gezilecek Yerler

Japonya boylamasına bir ada ülkesi olduğu için dört mevsimi belirgin olarak yaşamaktadır. İklim yönünden aslında bizimkine benziyor diyebiliriz.  İlkbahar’ın gelmesiyle açan kiraz çiçekleri ve sonbahar yapraklarının canlı kırmızı, turuncu ve sarı renkleri ülkenin en güzel görüntülerindendir.

Japonya boylamasına bir ada ülkesi olduğu için dört mevsimi belirgin olarak yaşamaktadır. İklim yönünden aslında bizimkine benziyor diyebiliriz.  İlkbahar’ın gelmesiyle açan kiraz çiçekleri ve sonbahar yapraklarının canlı kırmızı, turuncu ve sarı renkleri ülkenin en güzel görüntülerindendir.

Mevsim değişikliğinde yaşanan bu manzaraları Japon Halkı çok sevmektedir. Mart ayında kayak yapmaya kuzeye, güneşlenmek için güneye gidebilirsiniz. Bunları detaylandıracak olursak:

  • Nagoya Kalesi
  • Alışveriş Merkezi Fukuoka
  • Scuba Dalışı ve deniz sporları için Naha şehri
  • Kış sporları için Sapporo şehri
  • Komedi Tiyatrosu için Osaka şehri
  • Itsukushima Mabedi için Hiroşima
  • Doğal Bahçe ve Tarihi Tapınaklar için Kyoto şehrini ziyaret edebilirsiniz.

Hiroşima’da bulunan Itsukushima Mabedi giriş kapısı denizdeki gelgitler oluşmaya başladığında Mabedin giriş kısmının sular altında kaldığını görebilirsiniz. Ayrıca bu mabet ve Kyoto şehrindeki birçok tapınak 1994 yılında Unesco tarafından Dünya Miras Listesine alınmıştır.

Japonya: Kültür ve Sanat Anlayışı

İkinci Dünya Savaşından sonra birçok insan kırsaldan şehirlere göç etmeye başlamış, durum böyle olunca da yaşam tarzı büyük ölçüde değişmiştir. Japonlar disiplinli, çalışkan, mesafeli ve sakin insanlardır. Geleneksel Japon aileleri üç veya daha fazla nesil bir arada yaşamışlardır fakat kent yaşamında daha çok çekirdek aile düzenine geçiş yapmışlardır. Geleneksel Japon evleri ahşaptan yapılmakta iken şehir hayatı benimsendikçe evler çelik sütunlarla yapılmaya başlanmıştır. Japon kültüründe de bizde olduğu gibi evlerine ayakkabı ile girmezler ve en az bir odayı tatami(hasır) ile kaplarlar. Japonların kendilerine has geleneksel kıyafetlerine “Kimono” denir. Genellikle ipek kumaştan yapılır, kolları geniş ve omuzdan topuklara kadar uzanır. Bellerine taktıkları kemerin adı ise “Obi” denir. Daha çok geleneksel kıyafetlerini özel günlerde giyinirler. Japonca yazmak için üç farkı yazı karakteri kullanılır. Bu karakterlerin resimlerden faydalanılarak oluşturulduğu söylenmektedir. Bu karakterlere de “Kanji” adı verilir. Günlük kullanımlarında yaklaşık 2000 kanji mevcuttur ve bunlara ek alarak da iki farkı alfabe vardır. Bunlara da “hiragana” ve “katakana” denir.

İşte Japonya’daki bazı özel festivaller ve törenler

  • Setsubun (Fasulye Serpme Töreni) (3-4 Şubat)
  • Hinamatsuri (Bebek Festivali veya Kız Çocukları Festivali) (3 Mart)
  • Altın Hafta Tatil Günleri (29 Nisan – 5 Mayıs)
  • Tanabata (Yıldız Festivali) (7 Temmuz)
  • Shichi-Go-San Festivali (15 Kasım) gibi festivallerin yanı sıra Japonların daha pek çok kendilerine özgü aktiviteleri bulunmaktadır.

17. YY başlarında geliştirilen kabuki, noh ve bunraku gibi klasik kendilerine özgü sahne sanatları vardır. Günümüzde de bu sanatlarını ilk günkü gibi devam ettirmektedirler.  Japonların milli sporlarının başında SUMO gelmektedir. Her biri yaklaşık 100-200 kilo arasında gelmekte olup sadece elleri ile güreşirler. Bunun yanı sıra Judo, kendo, karate-do, aikido Japon sporları arasında yer almaktadır.

Japonya Ekonomisi

Hiç şüphesiz ilerleyen bu teknoloji çağında Japonların da sahnede büyük oranda olduğunu hepimiz biliyoruz. Çünkü çok çalışkan ve disiplinli insanlar. Bu çalışmaları ve disiplenleri sayesinde de dünyanın en gelişmiş ve ekonomisi en büyük ikinci ülke olmayı başarmışlardır. Toyata, Sony, Fuji Film ve Panasonic gibi markalarıyla zaten dünya çapında tanınmaktadırlar. Yaklaşık yıllık 4 trilyon dolarlık milli gelire sahiptirler. Japonya da doğal kaynaklar kısıtlı olduğu için daha çok dışarıdan ham madde alarak bunları işleyip ithalat ve ihracat yaparlar.

Hepimizin de tahmin edebileceği gibi temel tarım ürünü pirinçtir. Tükettikleri pirinçlerin çoğu kısmı yerli olsada diğer gıda ürünlerini dışardan ithal etmektedirler. Ada ülkesi olduğu için balık endüstrisi oldukça gelişmiştir.  İkinci Dünya Savaşında ağır bir yenilgi alsalar da azim ve çalışkanlıkları sayesinde kısa sürede ülke kendisini toparlamış kalkınmıştır. Bu ekonomik güçlenmeye de “Japon Mucizesi” olarak gösterip tüm dünyaya örnek olarak sergilemişlerdir.

Japonya’da Ulaşım

Bu ülkeye gitmeniz için mecbur olarak uçak kullanmak zorunda kalacaksınız. Ankara’dan veya İstanbul’dan aktarmalı uçuşlar ile gidebilirsiniz. Sadece Tokyo, Okinawa gibi bazı büyük şehirlere gidebilir gittikten sonra gelişmiş olan hızlı trenler ile seyahatinize devam edebilir veya araba kiralayabilirsiniz.

Son olarak Japon trenlerinin dünyanın en dakik olduklarını ve ortalama gecikme sürelerinin 18 saniye olduğunu unutmayın. Ülkede trenlerin dakikliği üzerinde etkili olan en büyük faktör ise çalışma disiplini konusundaki sıkı tutumdur.

Tags: japonyajaponya gezilecek yerlerjaponya hakkındajaponya mutfağıjaponya seyahatjaponya ulaşımjaponya yemek

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış